+31 (0) 348 72 45 00

Veel gestelde vragen

Nieuwe technieken zorgen voor nieuwe vragen

 

Wij beantwoorden ze.

Raak vertrouwd met vloeistof koeling!

Wij beantwoorden al jouw vragen. En staat het antwoord op jouw vraag er nog niet tussen bel of mail ons dan. Het is ons doel jou te laten ervaren dat koelen met vloeistof écht een hele goed optie is.

Soms wil je de volgende stap zetten maar heb je watervrees. Die hadden wij ook. Maar wij zijn inmiddels overtuigd van de werking en vooral van de vele voordelen die vloeistof koeling te bieden heeft.

Wat is Immersion koeling

Immersion cooling is een koeltechniek waarbij IT componenten en andere electronica, waaronder complete service, worden ondergedompeld in een diëlektric (niet geleidbare) vloeistof, dat een significant hoger thermische opname capaciteit heeft dan lucht. De warmte wordt opgenomen door de circulerende vloeistof die in direct contact komt met de hete componenten van deze elektronica en wordt terug gekoeld door een warmte wisselaar gekoeld door water/glycol.

Is Immersion koeling nieuw?

Immersion cooling is niet nieuw. De eerste verwijzing naar het specifieke gebruik van diëlektrische vloeistoffen die werden gebruikt om computers te koelen is in 1966 door IBM en in 1982 registreerde Cray computing een patent voor high density immersion cooling technologie.

Wat is single phase Immersion koeling?

Single-phase Immersion cooling is precies zoals het wordt omschreven. De vloeistof blijft tijdens het proces in 1 fase. De vloeistof verdampt dus niet zoals bij een koelmiddel.
De opgewarmde vloeistof wordt via een warmtewisselaar teruggekoeld naar de begintemperatuur en blijft in de fase vloeistof. De warmte die door de wisselaar is opgenomen, wordt afgevoerd via een pomp naar een droge koeler of koeltoren. (zonder mechanische koeling)

Wat zijn de voor- en nadelen van two-phase en de single phase immersion cooling?
  • Innitiele kosten: Single-Phase Immersion cooling is veel goedkoper.
  • Energy efficency: Beide systemen leveren exceptionele energy efficiency getallen (PUE 1.01 – 1.03)
  • Koelcapaciteit: Two-phase immersion cooling systemen kunnen naar verluid extreme condities aan zoals sommige beweren 250kW in een single rack systeem. Sommige leveranciers van Single-phase immersion cooling beweren een koelcapaciteit van 200 kW per rack. Hiervoor dien je wel een laag waterglycol traject aan te houden waarbij mechanische koeling benodigd is. Meest voorkomende toepassingsgebied ligt tussen de 15 – 50 kW per rack.
  • Gebruiksvriendelijkheid: Single-phase is veel gebruiksvriendelijker door het eenvoudige ontwerp. Dit komt door de afwezigheid van een condensor, waardoor een “open bad design” mogelijk is. Ook hoeft het rack niet geseald te worden en is de toegang tot de servers zeer eenvoudig.

De techniek

Heeft u een vraag die hier nog niet is beantwoord? Stel hem nu:

De vloeistof

Heeft u een vraag die hier nog niet is beantwoord? Stel hem nu:

Is de vloeistof (Coolant) duur?

Een van de voordelen van het gebruik van Single-Phase Immersion cooling technology is dat de coolant dat wordt gebruikt weinig effect zal hebben, op de business-case, terwijl het wel de meest veilige en betrouwbare omgeving creëert voor elektrische componenten.

Zijn Hydrocarbon-base coolants hetzelfde als minerale olie?

Hydrocarbon vloeistof die wordt gebruikt voor immersion cooling zijn synthetische vloeistoffen die men niet mag verwarren met minerale olie. Minerale olie kan mogelijke imperfecties hebben of onzuiverheden en gaan lastig samen met bepaald soort materialen. Synthetische olie zijn speciaal gefabriceerd op een moleculair niveau wat resulteert in een van nature zeer stabiel product met perfecte prestaties en gangbaarheid met verschillende materialen.
Het is reukloos, helder, niet giftig en wordt doorgaans ook gebruikt in huis als cosmetische – en andere huishoudelijke producten. Producten zonder veel reguleringen en geen directe GWP. Dat kan niet worden gezegd van Fluorcarbons.

Dient de vloeistof op den duur te worden vervangen?

In tegenstelling tot fluorcarbon coolants, the hydrocarbon coolants, welke door SCS wordt toegepast, zal onder normale werkcondities niet verdampen en zal daarom ook niet vervangen hoeven te worden. Een van de voordelen van het gebruik van Single-Phase Immersion cooling technologie is dat de coolant dat wordt gebruikt weinig effect zal hebben op de business case, terwijl het wel de meest veilige en betrouwbare omgeving voor elektrische componenten creëert. Ervaring leert dat er in de 20 jaar waar deze technieken zijn toegepast er geen degradatie van de coolant heeft plaatsgehad.

Zijn er nog extra risico’s?

De coolants hebben een zeer laag ontvlambaarheidsniveau en zal niet gemakkelijk ontbranden. The US National Fire Prevention Association (NFPA) 704 diamond rates deze vloeistoffen tot een 0-1-0 substances. Dat betekent dat er geen gezondheidsrisico’s aan verbonden zit in verband met zeer hoge vlampunt en is zelfs stabiel bij blootstelling aan brand. Dus kun je concluderen dat er geen extra risico’s zijn.

Hoe wordt de vloeistof in het rack gecirculeerd?

De vloeistof wordt via een pompunit met interne of externe wisselaar rondgepompt. Alle componenten zijn dubbel uitgevoerd en de componenten zijn volgens de Europese richtlijnen gebouwd. De componenten zoals pompen, wisselaars, regeling is in Europa (Nederland) te verkrijgen.

Het Product

Heeft u een vraag die hier nog niet is beantwoord? Stel hem nu:

Het gebruik

Heeft u een vraag die hier nog niet is beantwoord? Stel hem nu:

Kan ik standaard hardware gebruiken?

Vanuit het perspectief van de gebruiker investeert u enorm in IT-hardware die serieus moet worden genomen en met zorg moet worden behandeld. Standaard hardware die oorspronkelijk was ontworpen voor luchtkoeling kan worden geoptimaliseerd voor immersion cooling. Dat houdt in, dat er componenten worden verwijderd zoals ventilatoren die geen functie meer hebben en materialen zoals thermische pasta worden vervangen, door een geschiktere substantie met een langere levensduur. SCS werkt nauw samen met OEM’s om standaard “immersion ready” servers te bouwen.

lage bouwkosten

De bouwkosten voor uw datacenter tot wel 60%. verlagen. Elimineer dure lucht gekoelde systemen inclusief CRAC’s, CRAH’s en verhoogde vloeren.​